Održan sastanak Nacionalnog odbora za dobrovoljno davalaštvo krvi

20.11.2019.
U prostorijama Edukacijskog centra Hrvatskog Crvenog križa održan je sastanak Nacionalnog odbora za dobrovoljno davanje krvi u Republici Hrvatskoj.
 
Na sastanku se raspravljalo o Planu prikupljanja doza krvi u 2020. godini koji je prihvaćen i upućen na sjednicu Glavnog odbora na suglasnost te o aktualnoj problematici u dobrovoljnom davalaštvu krvi.

Sudjelovali su članovi Nacionalnog odbora za DDK – predstavnici davatelja krvi, transfuzijskih službi i društava Crvenog križa iz Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita te prim. Josip Jelić, dr. med., jedan od predstavnika Glavnog odbora HCK.
 
Dogovoreno je da se u cilju unapređenja rada na dobrovoljnom davalaštvu krvi kao i na održavanju samodostatnosti prikupljenog broja doza krvi za potrebe zdravstva, provede regionalna kampanja te da se više radi na edukaciji.



Nacionalni odbor DDK je savjetodavno radno tijelo Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa zaduženo za promicanje dobrovoljnog davanja krvi, uspostavljanje suradnje  na planiranju i provođenju akcija dobrovoljnog davanja krvi, utvrđivanje mjerila za priznanja dobrovoljnim davateljima, utvrđivanje načina  evidencije dobrovoljnih darivatelja i njihovo usklađivanje te sva ostala pitanja koja se mogu pojaviti u vezi provođenja javne ovlasti dobrovoljnog davanja krvi.

Zajedno s Glavnim odborom i stručnim službama Hrvatskog Crvenog križa sudjeluje u donošenju smjernica djelovanja svih organizacija koje se bave promicanjem dobrovoljnog davanja krvi, te prikupljanjem krvi, radi usklađivanja načina djelovanja na državnoj razini.

Nacionalni odbor je u ulozi stručne i moralne vertikale dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj.