Održan trening za djelatnike i volontere na temu psihosocijalne podrške u kriznim situacijama velikih razmjera

24.04.2023.
Od 21. do 23. travnja u Crikvenici je održan trening za djelatnike i volontere Hrvatskog Crvenog križa na temu psihosocijalne podrške u kriznim situacijama velikih razmjera s naglaskom na podršku raseljenim osobama iz Ukrajine.



Kroz interaktivna predavanja, grupni rad i rasprave sudionici su stekli znanja o utjecaju kriznih događaja na mentalno zdravlje pogođene populacije, posebno raseljenih osoba iz Ukrajine i kako procijeniti njihove potrebe, kako implementirati program psihosocijalne podrške u različitim fazama odgovora – od prvog dana do tri godine kasnije, kako pružiti psihološku prvu pomoć osobama koje imaju različite psihičke teškoće, koje su to sličnosti i razlike, teškoće i strategije nošenja sa situacijom u Ukrajini i Hrvatskoj, kako raditi s djecom, ali i surađivati s drugim organizacijama te konačno kako brinuti o vlastitom mentalnom zdravlju, a da bismo mogli brinuti o drugima.



Tijekom treninga sudionici su podijelili svoja iskustva rada s osobama u potrebi i kako su se nosili s raznim teškim situacijama, što je dodatno dalo novu perspektivu rada svima prisutnima te su se na taj način unaprijedila znanja i kompetencije prisutnih.



Trening je financiran iz projekta EU4HEALTH „Pružanje kvalitetne i pravovremene psihološke prve pomoći osobama pogođenim krizom u Ukrajini.

Sadržaj ovog članka je odgovornost Hrvatskog Crvenog križa i ne odražava nužno viđenja Europske Unije.