Trening trenera iz Ukrajine za provedbu protuminskih edukacija stanovništva

11.04.2024.
U Veteranskom centru u Daruvaru provedena je edukacija pod nazivom „Trening trenera - Provedba protuminskih edukacija civilnog stanovništva“ namijenjena djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova Ukrajine i drugih službi i institucija.
 
Uz brojne eminentne stručnjake iz Republike Hrvatske koji se bave problematikom mina, predavanja je održala i Melita Mihalić, predstavnica Hrvatskog Crvenog križa, Gradskog društva Crvenog križa Novska. Melita Mihalić dugogodišnja je trenerica za prijenos znanja civilnom stanovništvu o opasnosti od mina s veoma bogatim iskustvom kako u ratnim, tako i u poratnim godinama koja je kolegama iz Ukrajine prezentirala četiri teme i to: Uloga i djelovanje Hrvatskog Crvenog križa, Rizično ponašanje stanovništva u minski sumnjivim područjima, Posljedice stradavanja od MES-a i NUS-a i vrste ozljeda od MES-a i NUS-a, te Zbrinjavanje žrtava mina.
 
Cilj cjelokupnog desetodnevnog programa bio je obučiti deset djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Ukrajine za primjenu stečenih znanja u praksi te uspostava prilagođenog programa koji će se dalje provoditi ciljnim skupinama u Ukrajini. Dugoročno, edukacija će ojačati lokalne resurse za protuminsko djelovanje te stvoriti održiv sustav edukacije protuminskih stručnjaka u Ukrajini.
 
Organizatori ove edukacije bili su Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite, Đurđa Adlešič, predsjednica Udruge Hrvatska pomaže i Dubravka Smolić Vlaić, voditeljica Službe za prijenos znanja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
 
Predstavnici iz Ukrajine bili su iz Nacionalnog sveučilišta civilne obrane Ukrajine, Međuregionalnog centra za humanitarno razminiranje i brzi odgovor Državne hitne službe Ukrajine, Glavnog ureda Državne hitne službe Ukrajine u regiji Odesa, Mobilnog hitnog spasilačkog centara Državne hitne službe Ukrajine, Glavnog ureda Državne hitne službe Ukrajine u regiji Kijev i Državnog sveučilišta za životnu sigurnost u Lavovu.
 
Nakon odslušane edukacije, praktičnog rada i terenske nastave sudionici edukacije vratili su se u Ukrajinu kako bi uspostavili program edukacije edukatora u Ukrajini.