Kestenijada za tražitelje međunarodne zaštite u zagrebačkom prihvatilištu

22.10.2024.
Djelatnici Hrvatskog Crvenog križa za sve tražitelje međunarodne zaštite u prihvatilištu u Zagrebu organizirali su kestenijadu kako bi korisnicima približili hrvatske tradicionalne običaje. Krug prihvatilišta preplavio je miris pečenih kestena koji je korisnike izmamio iz soba kako bi saznali više o događaju koji slavi jesen i lokalne običaje.



U ugodnom druženju uz glazbu i ples korisnici su uživali u pečenim kestenima koje su pripremala dva iskusna kestenjara. Većina korisnika prvi je puta probala pečeno kestenje te nije krila svoje zadovoljstvo ukusno pečenim kestenima. „Nisam znao da se kesteni mogu peći, a posebno da su jestivi. Ovo je odlično“, pohvalio je kestene dječak iz Irana. 

Djelatnici Hrvatskog Crvenog križa tražiteljima su objasnili što je kestenijada, što su jesenski plodovi i što su oni značili našim precima u prošlosti. Ugodno druženje potrajalo je dok i zadnji kesten nije bio ispečen i slatko pojeden.



Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Pružanje psihosocijalne podrške i usluga tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije i Državnog proračuna Republike Hrvatske.